torstai 17. huhtikuuta 2025

Jeesus oli palestiinalainen

Tänäänkin on hyvä päivä esittää kysymyksiä liittyen hyödykkeelle asetettuun arvoon ja "arvopohjaiseen realismiin".

Kun roomalaiset oletettavasti antoivat 30 hopearahaa Juudakselle, se omalta osaltaan teki mahdolliseksi erään palestiinalaisen surmaamisen ristillä. Kun suomalaiset tiedettävästi antavat 300 miljoonaa euroa sotarikollisille, se omalta osaltaan tekee mahdolliseksi kokonaisen kansan surmaamisen Pyhtään kunnan kokoisella alueella.

Miksi jälkimmäistä tekoa ei pidetä samalla tavalla tuomittavana? Miksi? MIKSI? Koska on oikein ajatella ensisijaisesti itseämme, omaa puolustustamme ja Daavidin linkoa???

Allekirjoita Laki Särmään - kansalaisaloite puolustushankintojen säätelystä, ja osoita ettet suostu katsomaan sivusta!

Toivotan kaikille merkityksellistä pääsiäisen aikaa. Jokainen meistä syö jonain päivänä viimeisen aterian. 🌿

sunnuntai 13. huhtikuuta 2025

Äänestäminen vaaleissa on tärkeää, mutta ei ainoa tapa vaikuttaa. Meneillään on historiallisen suuri lasten joukkosurma, kansanmurha ja etninen puhdistus. Kaikki se kauhu on todellisuutta ja tapahtuu silmiemme edessä, suoratoistettuna internetin välityksellä. Puolustusministeri Antti Häkkänen toimii vastuuttomasti. Lausunnoistaan päätellen hän ei ole tuon taivaallisen kiinnostunut mistään edellä mainituista. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset näyttävät olevan hänelle jotain täysin toisarvoista. Taivaallisen kiinnostunut hän näyttää olevan lähinnä Israelista hankittavien aseiden kustannustehokkuudesta ja huoltovarmuudesta. Hyytävää.

Sen ainakin tiedän, että pelkällä Daavidin lingolla ei meitä suomalaisia pelasteta. Takuulla tarvitaan muutakin työtä sen eteen jotta saadaan elää rauhassa.

Nimiä tarvitaan! Laki särmään - kansalaisaloitteen puolustushankintojen säätelystä voit allekirjoittaa täällä🇵🇸

Ismit. Ne ovat aina tuntuneet minusta hieman vierailta, mutta on ainakin kaksi ismiä joilla olen itseäni kuvannut.

Nuorempana pohdin voinko kutsua itseäni pasifistiksi? Miksikö kysyin sitä itseltäni? Olen aina inhonnut väkivaltaa, mutta minulla ei ole ollut suuria vaikeuksia hyväksyä itsepuolustusta. Pystyn hyväksymään myös sen, että esimerkiksi ukrainalaisilla on tässä maailmantilanteessa oikeus puolustautua Putinin laitonta hyökkäyssotaa vastaan. Heidän vaihtoehtonsa ovat vähissä. Tämän tosiasian tunnustaminen ei kuitenkaan millään muotoa merkitse sitä, että en lähtökohtaisesti kannattaisi pyrkimyksiä saavuttaa tavoitteet väkivallattomin keinoin. Voin tunnustaa, että sodan syttymistä ei voi estää enää siinä vaiheessa kun sota on jo syttynyt. Se ei millään muotoa merkitse sitä, ettenkö vakaasti uskoisi rauhanaatteen ja siihen perustuvan konkreettisen työn todellisiin vaikuttamismahdollisuuksiin ennaltaehkäistä sodan syttyminen. Pasifismin ja absoluuttisen pasifismin välillä on ero. Olen siis tullut siihen tulokseen, että voin kutsua itseäni pasifistiksi.

Toinen ismi jolla olen itseäni kuvannut on feminismi, ja sen määritelmiä minun ei ole lainkaan tarvinnut samalla tavalla pohtia niin kuin pasifismin määritelmiä. Ymmärrän feminismin hyvin pitkälti niin, että se on aate jolla pyritään saavuttamaan sukupuolten tasa-arvo. Ja se on jotain sellaista jonka kannattaminen tuntuu minusta täysin luontevalta. Kannatan että molemmilla sukupuolilla on oikeus äänioikeuteen, samaan palkkaan jne. Kannatan että naisilla on laillinen oikeus ja mahdollisuus aborttiin. Olen tietoinen siitä, että näitä oikeuksia pyritään ja ollaan onnistuttu kaventamaan. Huolestuttavassa määrin myös viime vuosina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, mistä kiitos äärioikeistolle, Trumpille sekä hänen nimittämilleen korkeimman oikeuden tuomareille. Äärioikeistolaisia poliitikkoja istuu myös Suomen hallituksessa, ja on muutenkin lukemattomia perusteluita sille miksi feminismille on tilausta myös näillä leveysasteilla. Katariina Sourin lausunnot ovat jälleen täynnä aukkoja ja epäloogisuuksia. Myös Suzanne Innes-Stubbin puheet herättävät kysymyksiä. On täysin ristiriitaista kertoa kannattavansa vahvasti tasa-arvoa ja naisten asiaa, ja samaan hengenvetoon kertoa ettei ole feministi.

Taidan lähteä äänestämään.

Lajien kohtalot (dodo)
kipsi ja Kotkan Sutelasta löytämäni sormus rannekoruna
2009

Ensi kesänä on mukavaa mennä kolmatta kertaa ripustamaan näyttelyä Kotkan Haukkavuoren näkötorniin, ja on mielenkiintoista nähdä pitääkö se tarina paikkansa, että kuvassa näkyvä puinen vesisäiliö on siellä edelleenkin. Ei enää veistokseni jalustana keskellä isompaa vesisäiliötä vaan korkeimmalla tasanteella ennen näköalatasannetta. Todennäköisesti pitää paikkansa. Tiedän että olisi teettänyt työtä raahata melko painava tynnyri pois tornista kapeaa porraskäytävää pitkin. Alunperin sen löysin 2012 erään imatralaisen taiteilijakommuunin pihalta, ja luvan kanssa lainasin sitä. Sattuneesta syystä en enää tiedä minne palauttaisin sen.

tiistai 8. huhtikuuta 2025

Päivän assosiaatiot + vakavat jossittelut

Muistatteko Sterling Haydenin esittämän roolihahmon elokuvassa Tri Outolempi? Hän esittää äärinationalistista ilmavoimien kenraalia Jack D. Ripperia, joka on vakuuttunut siitä että kommunistit myrkyttävät amerikkalaisia fluoraamalla heidän juomavesiään. Peter Sellersin esittämä Yhdysvaltojen presidentti on aikaisemmin allekirjoittanut hätätilanteita varten suunnitelma R:n, joka mahdollistaa ydinaseiden käytön määräysoikeuden myös jollekin muulle kuin presidentille. Ja Ripper lähettää ydinpommikonelaivueen kohti Neuvostoliittoa, jotta kommunistit eivät turmelisi amerikkalaisten ”kallisarvoisia ruumiinnesteitä”. Eletään kylmää sotaa, samoihin aikoihin oikeassa elämässä presidentti John F. Kennedy murhataan, ja sen seurauksena Tri Outolemmen ensi-iltaa päätetään siirtää puolella vuodella. 60 vuotta myöhemmin Kennedyn veljenpoika puhuu lähes yhtä levottomia liittyen juomavesien fluoridipitoisuuteen.

Olisiko oikeassa elämässä mahdollista, että Trump presidenttinä allekirjoittaisi R:n tai jonkin vastaavan suunnitelman? Olisiko oikeassa elämässä mahdollista, että Robert F. Kennedyn Jr:n kaltainen henkilö ei olisikaan terveysministeri vaan ilmavoimien kenraali? Minun on vaikea uskoa, että sellainen EI olisi mahdollista. Ja on pelottavaa ajatella mahdollisia seuraamuksia, mutta vielä pelottavampaa on ajattelemattomuus: se että Trumpin ja Kennedyn kaltaisia disinformaation kylväjiä ei pidetä vaarallisina.

Ylen artikkelin voi lukea täältä.

sunnuntai 30. maaliskuuta 2025

En varmasti ole ainoa, jonka pitää hengittää syvään ja laskea kymmeneen esimerkiksi siinä kohtaa kun presidentti Stubb ehdottelee jääkylpyä tai jotenkin muuten leimaa keskustelun haluisia hysteerisiksi. Sen vielä käsitän, että Trumpista puhuttaessa on noudatettava tiettyä varovaisuutta ja diplomatiaa, mutta minulla on suuria vaikeuksia käsittää mitä tosiasioiden tunnustamatta jättämisellä ja ehdoin tahdoin mielistelyllä lopulta saavutetaan? Onko sellainen todella niin välttämätöntä kuin annetaan ymmärtää? Kun Trump esimerkiksi kertoo suunnittelevansa Gazasta Lähi-idän Rivieraa, niin onko välttämätöntä että Suomen pääministeri haastattelutunnillaan ilmaisee tämänkaltaisille suunnitelmille tukensa? Onko aivan välttämätöntä että Suomen poliittinen johto kertoo käytännössä kannattavansa etnistä puhdistusta, sotarikosta ja rikosta ihmisyyttä vastaan?

Kaikesta huolimatta eilen tapahtui jotain mikä haastoi minut ajattelemaan asiaa hieman toisesta näkökulmasta. Se on kokonaan Martti Koskenniemen ansiota, koska hänen hyvin asiantuntevia näkemyksiään on vaikeaa olla arvostamatta.

Katsoin Ylen Ykkösaamua jossa hän kertoi muun muassa sen, että hänen mielestään Paasikiven ja Kekkosen linja oli onnistunut. Neuvostoliittoa mielistelevällä linjalla kyettiin luomaan hyvinvointia Suomeen, vaikka sillä olikin hintansa. Hän kertoi myös, että me olemme tottuneet ulkopoliittiseen tekopyhyyteen, ja että ehkä sitä tekopyhyyttä tänä päivänäkin tarvitaan. Siinä kohtaa minulle tuli mieleen Oscar Schindler. Miten paljon hyvää hän toisen maailmansodan aikana saavuttikaan olemalla niissä olosuhteissa opportunisti ja tekopyhä natseja kohtaan? Ei varmasti olisi pelastanut niin monen ihmisen henkeä, jos ei olisi ymmärtänyt valehdella. Ja tämä vain yhtenä historiallisena esimerkkinä tekopyhyyden hyvyydestä. Ei minunkaan mielestäni totuuden puhuminen ole tilanteessa kuin tilanteessa automaattisesti hyvä asia. Varsinkaan silloin kun toisessa vaakakupissa on ihmishenkien pelastaminen.

Muutamaa tuntia myöhemmin tapahtui se, että näin somessa Stubbin jakamana valokuvan jossa Trump ja Stubb poseeraavat golfkentällä. Ja vaikka henkilökohtaisesti siinä kohtaa minusta tuntuikin siltä kuin eläisin keskellä kauhuelokuvaa, niin siitä huolimatta kysyin itseltäni: voisiko tämä kuitenkin toisaalta olla sellaista tekopyhyyttä mitä maailma nyt näissä olosuhteissa tarvitsee? En kuitenkaan kauaa miettinyt sitä kysymystä, ja palasin jälleen aiempaan näkökulmaani. Kun katson kyseistä valokuvaa, niin en kertakaikkiaan pysty uskomaan siihen, että se mitä näen olisi todella jotain sellaista mitä maailma ja ihmiskunta nyt ehdottomasti tarvitsee. Meitä uhkaa nälänhätä, autoritääriset johtajat, ydinaseet, luonnonkatastrofit, se että koko planeetta muuttuu elinkelvottomaksi. Ihmiskunta tekee itsemurhaa! Ratkaisu tähän kaikkeen ei vaan kertakaikkiaan voi olla mikään moderni Paasikiven ja Kekkosen linja, golf ja kaverikuvissa poseeraaminen. Tai mikään muukaan vastaava todellisuudesta vieraannuttaminen.

En usko että ihmiskunta tulee selviämään ilman totuuden puhujia.

perjantai 28. maaliskuuta 2025

Nähdään huomenna Joensuun Taidemuseon / Taidekeskus Ahjon pihalla klo 13:00. Osoitetaan yhdessä solidaarisuutta palestiinalaisille ja vaaditaan Suomen lainsäätäjiltä vastuuta! 

Laki särmään - kansalaisaloitteen puolustushankintojen säätelystä voit allekirjoittaa täällä. 🇵🇸


tiistai 18. maaliskuuta 2025


Tänään on tuntunut hirvittävän pahalta. Ja olen tullut siihen tulokseen, että mikään ei ole sydäntä särkevämpää kuin välinpitämättömyys. Ei edes kansanmurha. Koska välinpitämättömyys tekee kaiken sen kauheuden mahdolliseksi.

keskiviikko 26. helmikuuta 2025

Hieno kirja johtajuudesta?

En ole kyseistä Tony Blairin kirjaa johtajuudesta lukenut, mutta kiinnostaisi tietää kertooko hän kirjassaan tekemistään sotarikoksista? Voisi kuvitella kertovan, kun ottaa huomioon että kirja on omaelämäkerrallinen, ja onhan Blair jo vajaa kymmenen vuotta sitten pyytänyt anteeksi tekemiään virheitä Irakin sodassa. Sotaan George W. Bushin kanssa lähdettiin väärin perustein, ja niin valtava määrä syyttömiä siviilejä sai surmansa että voidaan puhua kansanmurhasta. Aivan kuten Ukrainan ja Gazankin tapauksissa. Eli siinä mielessä on positiivista kun poliitikot lukevat edeltäjiensä tekemistä suurista virheistä ja kannustavat somepostauksillaan muitakin lukemaan. Mutta olisi mielenkiintoista kuulla millä tavalla kyseinen teos on hieno kirja johtajuudesta?

Esitin hiljattain kysymyksen: Kuinka monta kertaa valehtelija voi valehdella ennen kuin kutsut häntä valehtelijaksi? Arvaatte varmasti kuka on se suurvallan johtaja, keneen viittasin. Tänään minulle tuli mieleen toinen kysymys: Kuinka monta kertaa sotarikollinen voi kertoa totuuden, ennen kuin kutsut häntä sotarikolliseksi?

maanantai 17. helmikuuta 2025

Euroviisuissa on suuren urheilujuhlan tuntua. Niin oli myös Berliinin olympialaisissa, boikottivaatimuksista huolimatta.

Venäjä on saanut suureen mediatapahtumaan porttikiellon, Israel ei. Kaiken järjen mukaan tätä linjausta on vaikea käsittää mitenkään muuten kuin seuraavalla tavalla: kansanmurha on toisaalla tuomittavaa, toisaalla ei.

Vaaditaan yhdessä Yleltä ja EBU:lta vastuuta.

Tässä linkki adressiin: https://www.adressit.com/israel_boikottiin_euroviisuissa_2025

☮️ Vapaa Palestiina 🇵🇸

maanantai 3. helmikuuta 2025



Minulla on pitkästä aikaa oikeat kuvataiteilija-kotisivut: kallavuomikko.myportfolio.com. Kiitos etusivun kuvasta Mäkä J. Kainulalle ja toisesta henkilökuvasta Nikolai Virolaiselle! Jatkan kuitenkin tämän blogin ylläpitoa ja kuvien jakamista myös tänne.

lauantai 25. tammikuuta 2025


Imatran Taidemuseon kokoelmien teoksia esillä Imatran Kulttuuritalo Virran kirjaston lehtisalissa. Krimi-aiheisia teoksia Viivi Kiiskiseltä ja minulta.

Ps. Virrasta saa myös IÄNIÄ!

lauantai 11. tammikuuta 2025

Leikkauskiimainen puhekulttuuri kaipaa vastapainoa

Itäsuomalaisen kulttuurijulkaisu IÄNEN uusin numero on ilmestynyt, ja sen teemana on rikkaus. Leikkauskiimainen puhekulttuuri kaipaa vastapainoa. Siksi on ilahduttavaa kun rikkauden käsitteitä avataan monipuolisesti eri näkökulmista. Etukanteen on valikoitunut maalaukseni Euroja taivaalla (2024) ja takakanteen sen variaatio Sahanpurua tuulessa (2021), johon olen tallentanut itseni työni äärellä. 

Paperiversioiden jakelupisteet löydät listattuna IÄNEN verkkosivuilta. 

Voit myös lukea näköispainoksen verkkopalvelu Issuusta.